Ontstressen in je tuin

Als we iets hebben geleerd van de corona pandemie, is het het belang van buiten zijn. Buiten komen we tot rust en ervaren we vrijheid. Parken, bossen en natuurgebieden zijn natuurlijk heerlijk vertoeven. Maar je hoeft heus niet zo ver de deur uit te gaan. Want ook in je eigen tuin kun je optimaal profiteren van het buitenleven.

Je tuin hoeft echt niet groot te zijn om te genieten van het buitenleven. Zelfs op je balkon kan je met de juiste balkonset heerlijk dineren. De tuin is de perfecte plek om weer even in verbinding te raken met de natuur. Kinderen zijn hier heel goed in, maar naarmate we ouder worden lijkt het soms alsof we dit verleren. Daarom in deze blog, vijf tips om ons meer verbonden te voelen met de natuur in de tuin.

1. Tuintje overtrekken

Als kind op de basisschool was dit een van mijn favoriete activiteiten. Maar eigenlijk is dit ook leuk op volwassen leeftijd. Als kind renden we de tuin in, op zoek naar ieder blaadje, iedere noot en ieder insect dat we konden vinden. Vervolgens probeerden we dit zo accuraat mogelijk na te tekenen. Een kastanje blad kun je eenvoudig overtrekken. Maar met een kever wordt dat al iets lastiger. Deze aandachtige studie van de natuur maakt je meer bewust van het leven in je tuin. Plak deze tekeningen vervolgens op de koelkast en je wordt iedere dag herinnert van al het leven dat zich afspeelt recht onder je neus.

2. Blote voeten

Lopen op blote voeten is de ideale manier om de energie van de aarde eens echt te voelen. Niets is lekkerder dan zitten op tegels die nog warmte uitstralen van de zon na een hete zomerdag. Of het kriebelen van de frisse grasblaadjes tussen je tenen. Bovendien is lopen op blote voeten ook heel goed voor je houding. Niet voor niets zijn de hardloopsokjes met harde zool nu zo populair, waarbij het lijkt alsof je op blote voeten rent. Dus tip: trek die sokken en schoenen eens uit en loop een rondje door je tuin. Probeer bewust het verschil van de materialen te voelen.

3. Sterren kijken

We kijken constant op onze telefoons, laptops en televisieschermen. En daarom vergeten we soms naar boven te kijken. Doe dat eens, en doe dat vooral eens ’s nachts. Niets is zo rustgevend als voor het slapen gaan eens lekker voor je uit te staren. Naar boven. Probeer patronen in sterren te herkennen. Wie weet spot je zelfs een vallende ster! Wedden dat je lekker slaapt?

Eigenlijk is het heel simpel. Wie meer ‘in touch’ wil raken met de natuur, moet zichzelf de tijd geven om meer in de tuin te zijn. Dus pak een boek en een relax tuinstoel, en laat de uren passeren.

Geef een antwoord