Je eigen groene zakelijke energie opwekken doe je zo

Steeds meer ondernemers in Nederland stappen over op groene energie. Een deel daarvan wekt eigen groene stroom op met behulp van zonnepanelen. Wanneer je wilt beginnen met zakelijk zonnepanelen leasen of kopen, is er wellicht een aantal zaken dat je wilt weten over zonnepanelen en groene stroom. In dit artikel lees je daarom meer over dit onderwerp en wie weet wil jij ook wel overstappen op zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Eerst is het interessant om meer te weten over hoe zonnepanelen precies werken. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van een materiaal dat stroom geleidt wanneer er (zon)licht op valt. Op het moment dat er stroom op het paneel en de zonnecellen valt, ontstaat er zogeheten gelijkstroom. Dat is een elektrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading onder de cel. De gelijkstroom moet vervolgens worden omgezet tot wisselstroom, aangezien dat de soort energie is die uit je stopcontact komt. Dat gebeurt met behulp van een omvormer die je krijgt wanneer je zonnepanelen hebt gekocht of gehuurd. De omvormer zorgt ervoor dat de juiste vorm stroom naar de stopcontacten wordt gestuurd. Ook wanneer er geen direct zonlicht wordt er stroom opgewekt met zonnepanelen, maar het rendement is dan vaak net iets lager dan op een zonnige dag.

Plaatsing van zonnepanelen op je dak

Wanneer je besluit om te beginnen met zonnepanelen zakelijk kopen dan is het goed om te weten of je een dak met een gunstige ligging hebt. Om het optimale rendement te hebben met zonnepanelen is het natuurlijk het meest efficiënt wanneer je een dak op het zuiden hebt. Daar schijnt de zon immers het meest. Heb je alleen de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op een dak richting het noorden? Dan is het vaak een stuk minder interessant om zonnepanelen zakelijk te kopen. Gelukkig hebben de meeste bedrijven wel de mogelijkheid om iets interessants uit zonnepanelen te halen. De helling van het dak en/of de zonnepanelen is hierbij ook van groot belang. Laat je de zonnepanelen op een plat dak installeren? Dan is een hellingshoek van 36 graden de ideale hoek. Bij een dak met een helling profiteer je het meest van de zonnestralen met een hoek tussen de 30 en 35 graden. Eigenlijk zijn het alleen daken die heel steil zijn (met een hellingshoek van 65 graden of meer) die niet gunstig zijn voor zonnepanelen.

Hele jaar door groene stroom met zonnepanelen

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen handig zijn voor het zomerse seizoen. Dat is gelukkig niet waar; ook in de winter maak je gewoon gebruik van je eigen zonnepanelen om stroom mee op te wekken. Natuurlijk is een volle zonnige dag vaak het beste voor je zonnepanelen, maar je zult zien dat je ook genoeg stroom op kunt wekken op een winterse dag met veel bewolking. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd gebruik maakt van groene stroom. Groene stroom, ook wel duurzame energie genoemd, wordt ook wel gezien als de energie van de toekomst. Dat komt omdat de productie van groene stroom schoner is; er komt minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. Daarnaast zijn natuurlijke bronnen, zoals de zon, onuitputtelijk. Dat betekent dat ze altijd zullen bestaan, hoeveel we er ook uit blijven putten. Bij groene stroom wordt er geproduceerd uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. Dit soort bronnen zijn helaas niet onbeperkt en zullen zelfs redelijk snel op zijn zolang we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Een goede reden dus om vandaag nog te beginnen met zakelijk zonnepanelen leasen of kopen.

Geef een antwoord