Herstel de kringloop in je tuin!

We hechten steeds meer waarde aan een duurzame levensstijl. In ons dagelijkse leven nemen we keuzes om onze ecologische voetafdruk op de aarde te reduceren. Zodat we meer met de aarde werken in plaats van tegen de aarde. Wij, de mens, zijn immers ook natuur.

Maar in geval van nood maken we soms nog de verkeerde keuzes. Bijvoorbeeld in de tuin. Nog steeds worden er veel giffen en chemische middelen gebruikt in de tuin. Om ongedierte te bestrijden of om de tuin schoon te maken. Het gebruik van gif kan schadelijke gevolgen voor de gezondheid opleveren. Niet alleen voor de beestjes in je tuin, maar ook voor jezelf.

En dat is jammer, want er zijn genoeg natuurlijke alternatieven om ongemakken in je tuin te verhelpen. In deze blog lees je hoe je de natuur met natuur bestrijdt!

Natuurlijk evenwicht

Het principe is heel simpel. Zoals we allemaal weten, heerst er in de natuur een rangorde. Muis eet gras, kat eet muis. Kat poept in tuin en voedt bodem. En zo blijft het gras groeien. Dit is natuurlijk een super gesimplificeerd voorbeeld hoe de natuur zichzelf in balans houdt. En in een gezonde tuin is er dan ook niets aan de hand.

Verstoring in de cyclus

Maar de vierkante meters van een tuin zijn natuurlijk maar beperkt. Het systeem is daarom gevoelig voor verstoringen en een deeltje uit de cyclus kan makkelijk overheersen. En dat zie je in de tuin: afstervende bladeren, weinig vogels, veel water, noem maar op. Vaak is een vorm van overlast een symptoom van een verstoring in de natuurlijke cyclus. In plaats van dit symptoom te bestrijden, kun je beter de bron van het probleem aanpakken.

Kern van het probleem zoeken

Het is daarom belangrijk om na te gaan wat de bron van het probleem is. Is er bijvoorbeeld veel schade aan het gras? Dan kan het zo maar zijn dat er een overschot is aan larves van kevers, de zogenaamde engerlingen. Engerlingen bestrijden wordt vaak met gif gedaan, maar je kan ook aaltjes tegen engerlingen inzetten: een natuurlijke vijand. Dit is een manier om eenmalig het overschot aan engerlingen te reduceren, maar dit wil je natuurlijk niet blijven doen. Daarom moet je jezelf afvragen: wat is de reden dat er te veel engerlingen zijn? Heb je toevallig ook weinig vogels in je tuin? Vogels, zoals mezen, spreeuwen en kraaien, zijn andere natuurlijke vijanden van de engerling. Het zou dus best kunnen dat je je probleem in de toekomst kunt verhelpen door je tuin vogel-vriendelijker te maken. Dat betekent meer groene verstopplekjes.

Kortom: als er problemen zijn in je tuin, kijk dan verder dan je neus lang is. Voorkom symptoombestrijding en zorg dat je het probleem bij de wortels aanpakt.

Geef een antwoord